Dr. Környei László

Gyermekkardiológus, ritmuszavar specialista

1992-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE). Az egyetem elvégzése után a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben kezdtem el dolgozni. A csemő és gyermekgyógyászat szakvizsgához szükséges gyakornoki éveimet a SOTE Gyermekklinikáinak és Budapest Gyermekkórházainak különböző osztályain töltöttem. 1996-ben lettem csecsemő- és gyermekszakorvos. Gyermekkardiológiai képzésemet a magyar Gyermekszívközpontban kezdtem, melyet külföldi képzés követett. 1999-2000-ben egy évet töltöttem Németországban, Hamburgban az Universitats Krankenhaus Eppendorf Gyermekkardiológiai és Gyermekszívsebészeti Osztályán. Elsősorban szívműtétek utáni intenzív kezelésben ill. akkor még Magyarországon újdonságnak számító gyermekkori transoesophageais echocardiographiaban és katéterintervenciós eljárásokban sikerült tapasztalatot szerezni.

A nemzetközi tapasztalatot követően hazatérve, 2000-ben lettem csecsemő- és gyermekkardiológus szakorvos. Szakorvosként érdeklődésem kezdetben a hemodinamikai katéterintervenciós eljárások kötötték le (nyitott Botallo vezeték zárása, pitvari ill. kamrai sövény hiány zárása, billentyű és érszükületek oldása). Később figyelmem egyre jobban kiterjedt a katéterintervenciós eljárások egyik másik, akkor születő ágára, a katéterablációs eljárásokra is. Az Országos Kardiológiai Intézet Felnőtt elektrofiziológiai laborjában megszerezve az alapismereteket és készségeket, szükségesnek tartottam, hogy mielőtt gyermekekben is elkezdjük a gyermekkori ritmuszavarok legmodernebb terápiáját, európa legnevesebb úttörő, szinte egyetlen gyermek-elektrofiziológiai laborjában mélyítsem el ismereteimet. 2007-2008-ban másfél évig vettem részt a németországi Bréma, Klinik links der Weser Elektrofiziológiai Labor munkájában.

A speciális központ lehetőséget adott rá, hogy nem csak gyermekek, hanem veleszületett szívhibával élő műtött ill. nem műtőtt betegek speciális ritmuszavarainak kezelését is megtanulhattam. Ismét hazatérve, európában is a legelsők közé tartozva, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben lehetőséget kaptam rá, hogy gyermekek és veleszületett szívhibávak élők számára is elérhetővé tegyük a katéterablációs eljárásokat. Bár szakmai érdeklődésem központjában továbbra is a katéterápiás eljárások állnak a gyermekkori ritmuszavarok többi dinamikusan fejlődő ágával is lépést kell tartani.

A klinikai genetika fejlődésével egyre jobban az érdeklődés középpontjába került a gyermekkori hirtelen szívhalálra hajlamosító betegségek felismerésének, szűrésének, kezelésének lehetősége és szükségessége. Míg a diagnosztikában a genetikai vizsgálatok, a kezelésben a teljes biztonságot nem nyújtó gyógyszeres kezelés kiegészítéseként a bőr alá beültethetó speciális elektromos készülékek ún. ICD beültetések terjednek roham tempóban gyermekkorban is. Feladatomnak érzem, hogy ezen szakterületeken is a legmodernebb eljárásokkal tudjuk a magas kockázatú gyerekeket, családokat felismerni és a tragikus következményeket megelőzni.